japonsko vezenje sashiko


Pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in Ljudske univerze Koper so se junija uspešno zaključili Tedni vseživljenjskega učenja. Dogodki so pritegnili številne udeležence in ponudili bogat program za vse generacije.

TeksturaLab je predstavil tradicionalno tehniko vezenja sashiko, ki izvira iz Japonske, in je prvotno služila za krpanje in popravila oblačil, danes pa jo cenimo tudi zaradi njene estetske vrednosti in meditativnega učinka. 
 
Sashiko so ročni, tekoči ravni šivi, tradicionalo izvezeni z belo ali rdečo bombažno prejo na modri tkanini (indigo). Sodobni sashiko uporablja različne barvne preje in različne kompaktne tkanine.

Sashiko je umetnost vezenja, ima pa tudi širši terapevtski pomen. Ročno vezenje v obliki krogov ali kvadratov sprošča in blagodejno vpliva na počutje. Udeleženci delavnice so lahko izkusili, kako se ob osredotočenem šivanju sprostijo in povežejo s tradicijo ter hkrati ustvarijo nekaj lepega in uporabnega.

Takšne delavnice in dogodki so ključni za ohranjanje in prenos znanja, ki bogati naše vsakdanje življenje in krepi medgeneracijske vezi. Tedni vseživljenjskega učenja so tako znova dokazali, kako pomembno je nenehno učenje in raziskovanje novih področij.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

manifest

karton okvir za fotografijo

namigi za predelavo in ponovno uporabo odpadnih predmetov